4 лютого 1918 року Гайдамацький кіш Слобідської України, сформований і очолюваний Симоном Петлюрою, здобув останній осередок комуно-московського антиукраїнського заколоту в Києві – залізничні майстерні, розташовані біля головного київського вокзалу.

Про цей епізод визвольних змагань українців на початку ХХ століття розповів на своїй сторінці Фейсбук український науковець, видавець та громадсько-політичний діяч, кандидат технічних наук Сергій Коваленко.

4 лютого 1918 року Гайдамацький кіш Слобідської України, сформований і очолюваний Симоном Петлюрою, здобув останній…

Posted by Сергій Станіславович Коваленко on Tuesday, February 4, 2020

“4 лютого 1918 року Гайдамацький кіш Слобідської України, сформований і очолюваний Симоном Петлюрою, здобув останній осередок комуно-московського антиукраїнського заколоту в Києві – головні залізничні майстерні, розташовані біля головного київського вокзалу. Козаки ще не встигли відпочити після здобуття “Арсеналу” 3 лютого, а вже знову їх було кинуто в бій. Бо з лівого берега Дніпра до Києва вже підступали комуно-московські війська, прислані Лєніним. Осередок їх підтримки в українській столиці мав бути ліквідованим невідкладно”, – пише дослідник.

меморіальна дошка на честь Головного Отамана Симона Петлюри вже зайняла належне їй місце на початку вулиці його імені. Вулиці, якою він зі своїми гайдамаками йшов на кривавий бій за нову Україну

“Тож зранку 4 лютого гайдамаки Симона Петлюри прибули до пам’ятника графу Бобринському (там зараз стоїть пам’ятник Щорсу). Петлюра розділив їх на дві частини: одна, на чолі із сотником Юрієм Виноградовим, вирушила очищувати від заколотників Галицьку площу (тепер це площа Перемоги); інша, на чолі з курінним Омеляном Волохом, повела наступ безпосередньо на майстерні, вибивши по дорозі заколотників з ботанічного саду й Безаківської вулиці (тепер це вулиця Симона Петлюри).
До вечора заколот у залізничних майстернях було ліквідовано”, – зазначає Сергій Коваленко.

“Всі ці місця є святими для нас, українців, – наголошує науковець. – І зовсім там не місце боввану на честь Щорса, тодішнього Мотороли. Проте, промосковська 5-та колона шалено опирається його знесенню. Втім, живі паростки нової України таки пробиваються крізь московську мертвечину. І меморіальна дошка на честь Головного Отамана Симона Петлюри вже зайняла належне їй місце на початку вулиці його імені. Вулиці, якою він зі своїми гайдамаками йшов на кривавий бій за нову Україну”.
Героям слава!