Ексвіце-прем’єр Павло Розенко певен, що у 2020 році депутати будуть отримувати підвищену заробітну плату, а спікер ВРУ Дмитро Разумков та його соратники заперечують ці чутки

З 1 січня 2020 року у 2,5 раза буде збільшена зарплата народним депутатам України. Подейкують, вона перевищуватиме 100 000 гривень. Про це на своїй сторінці у Facebook написав Павло Розенко.

ПРО ЗАРПЛАТИ ЧИНОВНИКАМ‼️‼️Тут активно розганяється зрада про виплату високопосадовцям одного з Міністерств зарплат у…

Posted by Павло Розенко on Monday, January 13, 2020

Самі парламентарі цю інформацію заперечують, посилаючись на те, що Верховна Рада 272 голосами ухвалила постанову №2433 “Про кошторис Верховної Ради України на 2020 рік”.

Народні депутати ВРУ під час голосування

Відповідно до затвердженого кошторису наступного року на фінансування Апарату ВРУ буде виділено 2,007 мільярда гривень, з них на здійснення законотворчої діяльності передбачено 1,05 млрд грн, на обслуговування та організаційне, інформаційно-аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності Ради — 907, 5 млн грн, на управління справами — 637 млн грн, на автобазу — 96,8 млн грн, на інститут законодавства — 20,6 млн грн, на управління адміністративними будинками — 20,6 млн грн, на їдальню — 2,5 млн грн, на висвітлення діяльності ВР через засоби телебачення і радіомовлення та фінансову підтримку видання газети “Голос України” — 46,5 млн грн.

У кулуарах Верховної Ради народний депутат від фракції “Слуга народу” Микита Потураєв запевняв журналістську братію, що у кошторисі Верховної Ради на 2020 рік навпаки передбачене зменшення видатків на парламент, а зарплати народних депутатів мають залишитися незмінними.

“Видатки зменшуються на центральні органи влади, але зарплати змінювати не будемо, тому що буде суцільна корупція”, повідав Потураєв.

Потураєв нагадує, що чинний Президент України вимагав зменшити на 10% видатки на органи центральної влади, у тому числі на Верховну Раду і Кабінет міністрів.

Пригадується, торік у жовтні народним обранцям нарахували першу повноцінну зарплату і вона була чималенька, правда, не настільки великою, щоб задовольнити апетити новонавернених законотворців.

Згідно з відповіддю апарату парламенту на запит видання LIGA.net, спікер Ради Дмитро Разумков за період з 29 серпня по 30 вересня отримав 50,5 тисячі гривень, його перший заступник Руслан Стефанчук – 59,3 тисячі гривень, а віцеспікер Олена Кондратюк – 49,8 тисячі гривень.

Перший заступник голови ВРУ Руслан Стефанчук

Голови фракцій і груп “упіймали” за вересень такі суми:

Давид Арахамія (Слуга народу) – 43,8 тисячі гривень,

Юрій Бойко та Вадим Рабинович (ОТЗЖ) – 38,4 тисячі гривень та 37,5 тисячі гривень,

Юлія Тимошенко (Батьківщина) – 37,2 тисячі гривень,

Артур Герасимов та Ірина Геращенко (ЄС) – 42,1 тисячі гривень та 46,3 тисячі гривень,

Сергій Рахманін (Голос) – 44,2 тисячі гривень,

Тарас Батенко та Віктор Бондар (За майбутнє) – по 45,2 тисячі гривень.

Депутат Святослав Вакарчук заробив у вересні 45,2 тисячі гривень, п’ятий президент Петро Порошенко – 42 тисячі гривень, а кум Путіна Віктор Медведчук – 49,3 тисячі гривень.

Для порівняння, блогера Олександра Дубінського ощасливили 43,3 тисячі гривень, ексшоумена і пародиста Олександра Скічка – 43 тисячі гривень, а борця Жана Беленюка (Слуга народу), котрий відвідав тільки 33% засідань, – 32 тисячі гривень зарплати. 

Дмитро Разумков, голова Верховної Ради України

У серпні 2019 року тодішній голова партії “Слуга народу” Дмитро Разумков вважав, що зарплата народного депутата, яка разом з доплатами сягає 50 тисяч гривень, є хорошою, але недостатньою. Таку думку він висловлював медіаресурсу “НВ“.

“Це хороша зарплата на тлі мінімальної, але недостатня… Ми тільки йдемо до того, що мають, наприклад, європейські депутати – гідна зарплата і хороший соціальний пакет, коли людина тримається за цю роботу і розуміє її престиж”, – говорив він.

Водночас Разумков відмовлявся говорити, яку зарплату парламентарія вважає адекватною. Він зазначав, що це питання цінностей.

“За 40 тис. грн не купиш шестисотий Mercedes, але жити можна цілком гідно. Далі питання твоїх цінностей. Якщо ти корупціонер, тебе і мільйонні заробітки не зупинять”, – стверджував політик.

Сьогодні, спікер Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що зарплата народних депутатів таки зросте, але лише у зв’язку з індексацією через збільшення прожиткового мінімуму.

“Усі бачили інформацію про збільшення заробітних плат народних депутатів. Є індексація заробітних плат народних депутатів, але вона зовсім не відповідає тим цифрам, про які пишуть у ЗМІ – про 100 тисяч, 150 тисяч”, заявив Разумков.

“Зміна зарплати на близько 3 тисяч для народних депутатів”, – уточнив спікер.

За словами голови фракції “Слугу народу” Давида Арахамії, на яку саме суму проіндексують зарплати нардепів, йому невідомо, але він прогнозує, що це буде “менше, ніж 3-4% від загальної суми зарплати”.

Давид Арахамія, голова депутатської фракції партії “Слуга народу”

Сам Арахамія відзначив, що не знає, яка у нього зарплата, бо відмовився від неї та перераховує на благодійність.