У серпні 2023 року українські воїни встановили новий рекорд у “демілітаризації” російської армії. За останній місяць літа на фронті було знищено максимальну кількість артилерійських систем ворога з початку повномасштабної війни: на попіл перетворено майже 700 одиниць цих дуже важливих в умовах війни озброєнь.

Трохи не дотягнули захисники до того, щоб побити раніше встановлений рекорд кількості спаленого російського автотранспорту. Втрати, зазнані окупантами у серпні, проаналізував військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

“У серпні встановлено абсолютний рекорд за кількістю знищеної російської артилерії. 691! Важко було перевершити результативність відстрілу за червень і липень, але все ж таки – так”, – написав експерт.

Важливість таких величезних втрат, наголосив Коваленко, полягає не лише в тому, що у ворога знижуються можливості обстрілювати українських захисників тут і зараз. Вони важливі також тому, що перевищують максимальний поріг, після якого російський військово-промисловий комплекс уже не здатний у достатній мірі компенсувати ці втрати.

Але рекордними втратами в артсистемах серпень для окупантів не обмежився. Майже “наздогнали” українські воїни попередній рекорд кількості знищеної автомобільної техніки.

“Також у серпні був другий показник за весь період повномасштабної війни зі знищення російського автотранспорту – 685. Більше було спалено лише у березні 2022 року, коли логістичні колони РВВ знищувалися в режимі нон-стоп – 865. Щось мені підказує, що восени акцент зміститься на ББМ та танки”, – написав Коваленко.

Крім того, у серпні українські воїни позбавили російську армію 243 танків (середній показник 235 одиниць на місяць), 408 бойових броньованих машин (453 у середньому за місяць), 36 РСЗВ (у середньому 39 на місяць), 5 вертольотів (середній показник 17 у місяць), 394 БпЛА (у середньому 233 за місяць), 98 ракет (середньомісячний показник 76)

Нагадаємо, станом на ранок 1 вересня безповоротні втрати РФ у живій силі досягли 263 490 окупантів: в останній день літа українські воїни ліквідували 470 окупантів, знищили по 23 танки та артсистеми ворога.

Також повідомлялося, що тільки на Таврійському напрямку, де тривають тяжкі бої, знищено 15 одиниць техніки та 6 складів БК ворога.

Джерело: Обозреватель, Мінфін, Олександр Коваленко