Ці мужні українці захищають Маріуполь від московитської орди

Захисники Маріуполя вже понад 2 місяці тримають оборону міста.

Противник стягнув велику кількість озброєння і щодня намагається взяти штурмом останній бастіон українських воєнних – завод “Азовсталь”.

Але, завдяки мужності та героїзму бійців ЗСУ, плани російських окупантів щоденно провалюються.

Український офіцер, підполковник Національної гвардії України, командир Окремого загону спеціального призначення «Азов», Герой України (19 березня 2022) підполковник Денис “Редіс” Прокопенко

В інтерв’ю “Українській правді“, яке оприлюднене 8 травня, Денис Прокопенко “Редіс” сказав: “Ми з 25 квітня тримаємо кругову оборону заводу. Йдуть дуже важкі кровопролитні бої. Противник останні кілька днів намагається нас штурмувати. Він вже проник на завод. Бої фактично ведуться всередині заводу. Всередині будівель та ангарів, промислового комплексу”.

“Противник використовує абсолютно всі види озброєнь. І корабельну артилерію, і авіацію, і танки, і РСЗВ. Він намагається використовувати тактику “випаленої землі” і просто-таки руйнує все, що знаходиться навкруги”.

“Я можу сказати, що ми зробили все можливе та неможливе, аби відтягнути на себе величезні сили противника. Ми абсолютно свідомо пішли в цей котел. Розуміючи, що згідно з планом оборони потрібно буде вести кругову оборону в місті, і воно, власне, так і сталося”.

“Вважаю, що ми зробили вагомий внесок для перелому ситуації в цілому в Україні та відтягнули на себе велике угрупування сил противника, щоб послабити тиск на інших напрямках. Це дало змогу отримати Україні озброєння від західних партнерів, перегрупуватися й діяти більш ефективно”. Дружина Дениса Катерина Прокопенко намагається допомогти чоловікові та його побратимам, організовуючи зустрічі з лідерами європейських держав.

Святослав Паламар, заступник командира полку “Азов”

Святослав Паламар більш відомий широкому загалу за позивним “Калина”. Він – голос “Азову” в соціальних мережах та медіа. Військовик ділиться з українцями кадрами з заблокованого заводу та озвучує актуальну інформацію. З 2014 року професійний воєнний брав участь у бойових діях на Донбасі. 24 лютого, коли Росія почала повномасштабну війну, Паламар знаходився в Маріуполі, де й перебуває на цей момент. На щастя, дружина “Калини” і його 5-річний син виїхали з міста до початку вторгнення РФ.

Ілля Самойленко, спікер Окремого загону спеціального призначення «Азов»

Декілька фактів про Іллю Самойленка:
*Він втратив у бойових діях ліву руку. Нині має титановий механічний протез.
*Також Ілля втратив праве око. Тепер око штучне.
*Навчався на історичному факультеті Київського університету. Мріє завершити навчання після закінчення війни.
Людина залізної сили волі, справжній герой!

Парамедик Катерина

Пташка”, як її називають побратими, підкорила світ чарівним голосом і неймовірним героїзмом. 21-річна дівчина з Тернопільщини переїхала до Києва, щоб займатися правозахисною діяльністю та військовою справою. Пізніше вона закінчила медичні курси та стала на захист своєї країни. Юна Катерина, яка ще зовсім нещодавно закінчила співоче відділення коледжу імені Соломії Крушельницької, потайки від рідних відправилася боронити Маріуполь. Довгий час її батьки не знали, що вона знаходиться на заводі “Азовсталь”, про який щоденно говорять у новинах.

Пташка зі сталі
Нескорені
Арсеній Федосюк

Історик по завершенні бакалаврату в Києво-Могилянській академії пішов на фронт у 2014 році. З того часу він боронив Батьківщину в рядах полку “Азов”. 24 лютого він з побратимами перебував в Урзуфі, але згодом зумів дістатися Маріуполя і долучитися до його оборони. Нещодавно Арсеній отримав серйозну травму – уламок від ворожої бомби застряг в його нозі. Провести операцію було неможливо, через нестачу ресурсів, тому чоловік приймав антибіотики та дочекався, поки рана загоїться з залізякою всередині. Його дружина розповіла, що таких випадків на заводі “Азовсталь” дуже багато, адже окупанти зруйнували польовий шпиталь і знищили таким чином запаси медикаментів.