За пів кроку до Мрії

0
2997

Таких називають справжніми. Вони не удають, не грають роль, не мавпують. Їм не властиве позерство. Таким не потрібні ані схвалення, ані спонуки. Спокійно, з почуттям власної гідності вони розбудовують свій світ, фільтрують оточення, визначають пріоритети. Євген Петраш, належав саме до цієї касти. Син, Побратим, Лицар.

Євген “Юджин” Петраш

3 березня 2022 року Євгена не стало. Він був серед групи бійців київського підрозділу полку “Азов”, котрі стримували навалу ворожих сил у Ворзелі. У нерівному бою з рашистськими загарбниками біля готелю Villa San Marino “Чіф”, “Стрілок”, “Корито” (Коротенко), “Литвин” (Хренов) і “Юджин” (Петраш) виконали завдання ціною власного життя.  

20 березня Юджину мало виповнитися 28 років. Цьогоріч планував одружитися, розвивати власні культурні, соціальні та бізнесові проєкти. Мріяв про повноцінну Україну, мандрівки, саморозвиток, сім’ю. Чітко розумів своє призначення, брав на олівець кожен день, кожну годину. Дорожив кожною миттю. Та не судилося. “Братня” Московія, ниці орди якої оскаженіло посунули на українські села та міста, захотіла Євгена та таких, як він, “денацифікувати”.

Євген з Наталею

Жека, так називали його цивільні друзі, чудово грав на гітарі. Зі своїми товаришами він створив музичний гурт Diamond sunrise. Разом з Євгеном Антон, Олєжка, Прус і Нікіта шліфували майстерність та уявляли себе на вітчизняних і міжнародних сценах. Чимало задумів, на жаль, будуть втілюватися уже без друга, але з думкою про нього.

Музичний гурт Diamond sunrise

Євген Петраш, завжди спокійний і врівноважений, не вмів бути байдужим. Єдиний у своїх батьків, він не шукав аргументів, аби “не помітити” війну чи “стомитися” від неї. У 2015-ому, навчаючись у КПІ на юридичному, Жека став Юджином. Залишивши батькам записку “Я вас люблю, але мушу йти”, він поїхав на Донеччину захищати рідний край від московитських зазіхань, долучився до Полку спеціального призначення “Азов” (в/ч 3057, Національна гвардія України).

Юджин з батьком Вячеславом Петрашем

Улітку 2018 року Євген Петраш повернувся додому. Він гостро відчув неабияку потребу допомагати хлопцям, котрі були поранені чи потерпали від нестатків. Також Юджин волів сприяти батькам побратимів, що загинули, захищаючи гідність країни. З цією метою він заснував благодійну організацію БФ “Україна Переможе”.

Юджин з побратимами

Розвивав Євген і власну справу. Створений свого часу зі шкільним товаришем інтернет-магазин, у 2018-му трансформувався в мілітарний проєкт “inStruggle”. Власники уклали десятки контрактів з виробниками продукції військового призначення, аби кожен охочий міг придбати собі одяг та обладунки.

Євген Петраш

24.02.2022, коли розпочалося цинічне та брутальне вторгнення Московії на територію України, Юджин як військовозобов’язаний оперативного резерву №1, не зволікаючи ні секунди, прибув до місця дислокації полку Азов. Український патріот разом з побратимами до останнього подиху боронив Київщину. 03.03.2022 “Чіф”, “Стрілок”, “Корито”, “Литвин” і “Юджин” здобули вічне життя. Їхній геройський вчинок вартий нашого шанування, світлої пам’яті та Зірки Героя.