Хто нестиме відповідальність за спроби інфільтрації на територію України небезпечної біологічної речовини «Спутнік-V»?

Вважаю, що правоохоронні органи мають здійснити перевірку діяльності фармацевтичної компанії «Біолік», а РНБО України – ініціювати включення цієї компанії та її акціонерів до санкційних списків через лобіювання російської речовини «Гам-КОВІД-Вак», що позиціонується Москвою як вакцина проти COVID-19, втім не відповідає міжнародним стандартам безпеки та демонструє підвищені показники захворюваності на коронавірус після застосування.

Харківська фармацевтична компанія «Біолік» підтвердила слова проросійського діяча В. Медведчука, що подала на реєстрацію в Україні неперевірену російську речовину, відому як «Спутнік-V», яка не пройшла належних випробувань. Компанія оприлюднила копію своєї заяви про намагання державної реєстрації в Україні препарату розробки країни, яка веде гібридну війну проти України.

”Біолік” пов’язана з країною-агресором, оскільки відомо, що 46,9% акцій ПАТ “Фармстандарт-Біолек” належить російському АТ “Фармстандарт”, по 25% акцій володіють Vilkom Services Limited та Stapavelo Enterprises Limited (Кіпрські офшори), що афільоівні з російським мільярдером Віктором Харитоніним, який пов’язаний з виробниками «Спутнік-V». Таким чином, ситуація виглядає, як спроба перенести на територію України виробництва сумнівного російського небезпечного препарату та використання його для вакцинації населення України за бюджетні кошти з подальшим виводом коштів в офшорні зони.

У 2013 року частиною компанії «Біолік» володіла родина «регіоналки» Раїси Богатирьової. Втім, після скандалу у 2013 році з неякісними вакцинами проти гепатиту «В», син Богатирьової з компанії вийшов.

Слід підкреслити, що країни ЄС і навіть Угорщина відмовились від пропозицій Кремля щодо закупівлі препарату «Спутнік-V», а Сполучені Штати заявили, що не вводитимуть його навіть тваринам. Єдиними споживачами вакцини можуть стати Венесуела та ДРК, що знаходяться в політичній залежності від Кремля.
Останнім часом Росія намагається приховати участь в розробці «Спутнік-V» 48-го Центрального науково-дослідницького інституту, який ще з радянських часів займається розробкою бактеріологічної зброї та є підрозділом Міністерства оборони Росії.

Намагання ввести в Україну препарат сумнівної якості з високою ймовірністю серйозних побічних ефектів при застосуванні та такого, що не підходить до застосування особам старшої вікової групи є ознакою злочину, що передбачений Кримінальним кодексом України (диверсія).

Маю наголосити, що лише ті препарати, що зареєстровані в країнах ЄС та США можуть бути зареєстровані в Україні в якості вакцини проти коронавірусу. Препарати виробництва країни-агресора не можуть застосовуватися в Україні.Переконана, що підприємство «Біолік» має нести відповідальність за спроби інфільтрації на територію України небезпечної біологічної речовини «Спутнік-V» та діяльність в інтересах країни-агресора.

Джерело: Ірина Фріз