4 листопада Європейський Союз і Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH підписали угоду про реалізацію проєкту тривалістю 3,5 роки задля підвищення конкурентоспроможності малих і середніх підприємств та сприяння їхньому виходу на міжнародний ринок. Аби надати українським МСП оперативну підтримку в умовах загострення пандемії COVID-19, проєкт розпочне мобілізацію грантової підтримки й відповідних консультаційних послуг, щоб послабити вплив кризи на малий і середній бізнес, а також, за можливості, сприяти його відновленню.

«Цей проєкт є частиною пакету підтримки в боротьбі з наслідками пандемії COVID-19, який ЄС мобілізував на початку весни для допомоги Україні. Його метою є надання інструментів практичної підтримки малим і середнім підприємствам, які мають допомогти бізнесу пройти через цю кризу й покращити перспективи розвитку після її завершення», – зазначив Фредерік Куне, керівник відділу програм співробітництва Представництва ЄС в Україні.

«Сталий розвиток – це основа нашої діяльності. GIZ допомагає Україні на шляху до сталого економічного розвитку з 1993 року. Для нас важливо підтримувати поступове зростання економіки Україні в умовах кризи та невизначеності. Малі та середні підприємства є рушійною силою української економіки. Ми із задоволенням приєднались до ініціативи Європейського Союзу щодо підвищення конкурентоспроможності та сприяння виходу на міжнародні ринки українських малих і середніх підприємств. Цю ініціативу ми підтримуємо в рамках нашого доручення від уряду Німеччини щодо сприяння розвитку торгівлі між Україною та ЄС. У нинішній ситуації пакет заходів підтримки українських МСП, спрямований на подолання наслідків COVID-19, має особливо важливе значення” – наголосила Бернадетт Ной, регіональний директор GIZ в Україні та Білорусі.

Проєкт запроваджуватиме заходи екстреної підтримки малого бізнесу, зокрема, у низці секторів, які мають великий потенціал для зростання, інновацій та експорту. Критерії відбору і процедура подання заявок на участь у проєкті будуть визначені й оголошені найближчим часом. Декілька потужних українських організацій із підтримки бізнесу отримають сприяння у створенні «бізнес-клінік», які допомагатимуть МСП належним чином реагувати на ринкові умови, що значно змінилися через пандемію COVID-19. У межах запланованої підтримки на місцевому рівні проєкт ініціюватиме цільові заходи, що мають допомогти місцевим громадам-партнерам визначити необхідні кроки для подолання наслідків пандемії, установивши баланс між збереженням здоров’я громадян і виживанням малого і середнього бізнесу.

Очікується, що з 2021 року проєкт налагодить повномасштабну роботу, метою якої буде підтримка місцевих громад у створенні сталих екосистем для розвитку малих і середніх підприємств та запровадження довгострокових заходів з інноваційної допомоги бізнесу. Також планується, що проєкт буде взаємодіяти з низкою організацій із підтримки бізнесу задля покращення рівня надання послуг МСП, зокрема з питань прискорення інновацій і діджиталізації. Він сприятиме бізнес-кластерам у налагодженні співпраці між компаніями, посилюватиме бізнес-інтеграцію та допомагатиме будувати торговельні зв’язки з ринками Європи й світу. Проєктом передбачена безпосередня підтримка обраних малих і середніх підприємств у розробці інноваційних продуктів чи послуг, або нових бізнес-моделей завдяки використанню цифрових інструментів. Проєкт має на меті стимулювати сталий розвиток підприємництва, а також сприяти підвищенню конкурентоспроможності та виходу на міжнародні ринки малого і середнього бізнесу, допомагаючи в такий спосіб сталому і рівномірному зростанню української економіки.

Довідкова інформація:

«EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП» – це проєкт, який спільно фінансується Європейським Союзом і Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ). Проєкт впроваджує Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH у межах заходів зі сприяння розвитку торгівлі в Україні. Загальний бюджет проєкту охоплює внесок ЄС у розмірі 15,5 млн євро та внесок Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини в розмірі 2,7 млн євро. Це партнерство є частиною колективної відповіді #TeamEurope на економічні виклики, спричинені пандемією COVID-19.

Джерело: Представництво Європейського Союзу в Україні

За додатковою інформацією звертайтеся до керівника проєкту Бенджаміна КлінгераBenjamin.Klinger@giz.de(link sends e-mail).