Творча манера Олександра Антонюка,  цього філософа з пензлем у руці  вражає дивовижними персонажами, особливою контрастною кольоровою палітрою, щирістю і теплом своїх полотен. Релігійні, історичні, фантастичні сюжети переплітаються в одну казку, що розповідає глядачеві художник-казкар: хто бачив хоч одну його картину, ні за що ні з ким Антонюка не сплутає. Від полотна до полотна на глядача дивляться добрі й розумні очі на відкритому обличчі – очі автора. У багатьох героїв картин Антонюка є подібність з їх творцем. 

художник-філософ Олександр Антонюк

Антонюк Олександр Анатолійович народився 25 вересня 1971 року в місті Кам’янець-Подільський. Закінчив Прикарпатський університет ім. В. Стефаника, факультет образотворчого мистецтва і креслення (1993- 1998). У 1991 році в місті Вінниці відбулася перша персональна виставка Олександра – «В золотому човні», що мала великий успіх; потім художник бере активну участь в обласних, загальноукраїнських і зарубіжних виставках.

Зараз Олександр живе і працює в місті Хмельницькому.

Бенкет королів

Роботи художника знаходяться в приватних зібраннях і різних галереях в країні і за кордоном. Олександр Антонюк – член Національної спілки художників України з 2000 року. Творча манера художника дуже своєрідна, він має «своє обличчя», відмінне від інших. І такій манері, подобається вона чи ні, безумовно, не можна відмовити в талановитості.

Помазання Давида

У полотнах Олександра явно простежується вплив  іконопису і так званого наїву. Персонажі, хоча й зображені не в традиційній, реалістичній манері, але їх пластика і композиційне розташування на полотні, а також чудове колористичне рішення створюють враження цілісне і незабутнє, дозволяючи легко «прочитати» глибокий внутрішній зміст кожної картини. Недарма на Україні Олександра Антонюка називають «художник-філософ». На картинах видно якісь символи, залишені художником, стрілки, літери… Але найбільше вражають очі героїв картин цього художника. На відміну від осіб і фігур вони виписані дуже реалістично, персонаж часто «дивиться» прямо в очі глядачеві, що створює ефект «оживання».

Закохані

Теми творчості Олександра Антонюка різноманітні, але основні – це релігійні, історичні і казково-фантастичні сюжети.  На  картинах на релігійну тематику показано епізоди і персонажі з Старого і Нового Завітів. Вони зображені художником з якоюсь особливою любов’ю, і в той же час – з благоговінням: це не ікони, але від них виходить тепло і світло.

Жертвоприношення Авраама
В’їзд Ісуса у Єрусалим / Jesus’ entry into Jerusalem

«Творчість – цікава річ. Іноді ти, як радіо, налаштовуєшся на певну хвилю і транслюєш той потік, який через тебе йде. Наскільки людина багата на знання і відчуття, настільки вона може наповнити змістом певну форму. І чим більше людей відгукнуться на цю форму, наповнять її своїми думками, тим краще. Мистецтво – це провокація. Художник провокує людей на якість відчуття, думки. Якщо людину зачепило, значить, задум спрацював.» (Олександр Антонюк)

Ісус і самарянка / Jesus and the Samaritan woman

“Найпоширеніше запитання, яке ставлять художникам, це “яка ваша найулюбленіша картина?” Для мене найулюбленіша картина це та, зміст якої я розумію тільки тоді, коли я її закінчив. Щоб зрозуміти деякі свої картини іноді потрібні роки, а для деяких ціле життя…” (Олександр Антонюк)

Їхав козак…

«В складних речах людині легко заплутатися, відволіктися від основної думки на якісь деталі. А казка, як притча, – легка. Це образи, зрозумілі багатьом.» (Олександр Антонюк)

Світло з криниці
Підводний Мамай / Underwater Cossack Mamay
Король що краде молоко
У пустелі / In the desert
Мудреці зі Сходу / Sages from the East
Орел, Телець і Лев (шоста печатка) / Eagle, Taurus and Leo (sixth seal)
Розваги для зовнішніх. / Entertainment for outside. 2009
Чудесна ловитва риби / Wonderful fishing
Теорема землеробства
Янгол сільського господарства

Автор тексту: Роман Свередюк