Ставка на місцеві еліти, зростання ОПЗЖ і розчарування партією Слуга народу: що відомо про місцеві вибори ще до офіційних результатів

Українці розчаровані владою Зеленського, все ще чекають нового месію – тільки щоб на цей раз він був досвідченим, і хочуть бачити більше інтриги на виборах. А поки цього немає, голосують на зло або переключаються на підтримку місцевих еліт. Що ми дізналися про наше суспільство після місцевих виборів: LIGA.net опитала соціологів і політологів, щоб відібрати сім характерних фактів.

Факт 1. Українці розчаровані Зеленським. Перед президентськими виборами суспільство висунуло до нього завищені вимоги, а потім розчарувалося. І якщо в минулому році на виборах до Верховної Ради українці були готові голосувати за будь-якого ноунейм під брендом Слуга народу, то тепер змістили фокус уваги на місцеві еліти, розповів LIGA.net соціолог, заступник директора КМІС Антон Грушецький.

За даними екзитполів і підрахунку частини бюлетенів, Слуги народу програли майже всі вибори мерів в обласних центрах (боротьба йде за Ужгород).

На тлі загального розчарування в регіонах не було жорсткої конкуренції з партією Зеленського, каже LIGA.net заступник директора соціологічної групи Рейтинг Любомир Мисів.

На попередніх місцевих виборах партії влади масово висували кандидатів, протистояння з опозицією мобілізувало людей. А партія Зеленського просто йшла на вибори – без боротьби, без опозиції. Людям це було не цікаво.

Факт 2. Всі ще чекають месію. Нового, але досвідченого. Щоб не був забруднений корупційними схемами – але знав, що робити в політиці, щоб уникнути помилок Зеленського. А так не буває, вважає Грушецький. Гострий дефіцит нових облич у політиці відчувався і на цих виборах.

Факт 3. А поки повертаються до колишніх переваг. До цих виборів значну частину електорату слуг, особливо на південному сході, становив природний електорат ОПЗЖ/Шарія, каже Мисів.

Згідно з екзит-полами, зараз у багатьох містах південного сходу до міських рад на перших місцях проходить проросійський проект ОПЗЖ, а Слуга народу в кращому випадку друга-третя в списку.

Голосування за Шарія – це більше емоція хейтерства. Ми проти всіх. Нікого не сприймаємо. Всіх ненавидимо, – Любомир Мисів

Тобто люди, розчаровані своїм вибором в 2019 році, повертаються в стару електоральну нішу. За таким же принципом невелике зростання показують і Євросолідарність, Батьківщина, Радикальна партія.

Це не має прямого відношення до інфантилізму, який часто приписують українцям, вважає Грушецький – це їх ідеологічний вибір. Є і хороша новина: незважаючи на потужну медійну підтримку ОПЗЖ на топових телеканалах, великого зростання вони не отримали.

Голосувати за ОПЗЖ або Європейську солідарність українців змушувала ще одна емоція – озлоблення, вважає політичний філософ Михайло Мінаков. Коли виборці сходу голосують на зло заходу, а захід – так, щоб помститися сходу. Або коли на зло слугам народу віддавали голоси місцевим елітам.

“Ця логіка помсти не скрізь, але теж була присутня на місцевих виборах”, – сказав він LIGA.net.

Взагалі це дуже травматичні, некреативні способи голосування. Замість того, щоб вибирати достойних кандидатів, українці часто голосували інстинктами і ресентиментами, – Михайло Мінаков.

Факт 4. Українці більше довіряють “своїм”. На цих виборах у багатьох містах місцеві еліти просто розгромили національні проєкти.

“Конкуренція була дуже високою. У Харкові люди не стільки голосували за людей Бойка-Медведчука, скільки вибирали Кернеса, який асоціюється з господарем міста і їм зрозумілий. У Маріуполі: перше місце зайняв Блок Бойченка, а не ОПЗЖ”, – пояснює Мисів.

Факт 5. Українці не хочуть розбиратися в нюансах політики. Після децентралізації в регіони прийшли величезні гроші, нагадує Мисів. І ті кандидати, які йдуть до місцевих рад, вже прекрасно зрозуміли нову ціну питання. Вони дуже активно ведуть кампанію, жорстко конкурують навіть на рівні маленьких ОТГ.

А ось звичайні виборці досі не усвідомили, чому це важливо – прийти на дільниці і вибрати тих, хто буде розвивати громади. “Поки ця ідея не дійшла вниз до суспільства. Це одна з причин низької явки”, – вважає він.

Факт 6. Українці не голосують, якщо немає інтриги. Явка на цих місцевих виборах була рекордно низькою за весь час незалежності – до 37%. Але в багатьох великих містах вибори пройшли ще до виборів, нагадує Мисів. У низкки мерів настільки високі рейтинги, що навіть якщо буде потрібен другий тур, результат все одно вирішений. І виявилося, що виборцю не цікаво йти на такі вибори без інтриги.

Факт 7. Українці вчаться на помилках. Якщо озирнутися на минулі роки, то ситуація потроху поліпшується, вважає Грушецький. Люди голосують більш зважено, менше реагують на відверті дурниці.

“Тобто прогрес є, – зазначив соціолог. – Подивіться на Пальчевського: при тому величезному фінансуванні на виході він отримав мінімальний результат. Як мінімум в Києві це вже не проходить і повільно поширюється на регіони. Шкода, що не так швидко, як хотілося б”.

Автори: Михайло Мінаков, Любомир Мисів, LIGA.net