На 50-метровому узгір’ї в прикарпатському селі Остриня на Івано-Франківщині є найбільший тризуб України, який видно навіть із космосу!

Це найбільше в Україні зображення державного герба. Тризуб викладено влітку 1992 року колишнім вояком УПА Атанасієм Паньковичем Козаком на місці, де точились запеклі бої між українськими повстанцями сотні Пилипа Орлика та радянськими окупантами, на відзнаку вшанування пам’яті полеглих побратимів та першої річниці з Дня проголошення незалежності України.

Омріяний тризуб 70-річний Атанасій Козак, житель Острині, зробив, не боючись розправи. Він розповідав: “І мені кажуть: “Козаче, не боїшся, аби тебе вбили, що ти тризуб зробив?”. Каже комуна. Моїх хлопців вже нема, давно в землі. А я… най мене вбивають. Я не годен забути… Прийшов на цей схил і зробив тризуб нам на спомин…”.

Чоловік, викладаючи з каменю герб України, хотів вшанувати пам’ять своїх загиблих побратимів. Кілька тижнів пан Атанасій, сьогодні, на жаль, вже покійний місцевий герой, сам носив з річки білий мергель, камінь з вапняку та глини, який використовують для виробництва цементу.

Важко було на початку 1990-их чоловікові, бо тоді його не всі розуміли й підтримували, дехто відверто сміявся, дехто казав, що чоловік гору псує, і не буде де худобу випасати. Були й такі, які услід шипіли, що “донесуть, куди слід”. Але пан Козак не зважав, і уперто носив у двох господарських сумках каміння на узгір’я.

Переносив вручну аж дві тонни мергелю. За раз брав по 12-15 кілограмів каменю, йти доводилося 800 метрів вниз, і стільки ж угору.

Пан Атанасій виклав герб заввишки 19, завширшки – 13 метрів, а висота центральної частини аж 25 метрів. Під тризубом з цього ж каміння виклав рік—1992 та слово “воля”. Причому жодного креслення чоловік не робив, а всі лінії ідеально рівні. Аби каміння не розсипалося та не зміщувалося, чоловік прокопав неглибокі рівчаки внизу. А по контуру герба висадив смерічки і туї.

Минули роки, не стало пана Козака, а величезний український герб красується, його видно навіть на світлинах із космічних супутників. Біля тризуба часто зупиняються мандрівники, сюди приходять діти, тепер вже вояки ООС (АТО).

Доглядають герб учні місцевої школи. Двічі в рік школярі-старшокласники косять траву, доносять на тризуб нового каміння, яке білять вапном, бо побілене каміння здалеку добре видно.

Джерело: Анна-Сабіна Ружицька, firtka.if.ua